644 464 576 info@qinesia.cat

FISIOTERÀPIA DEL LIMFEDEMA I LIPEDEMA

Què és el limfedema?

El limfedema és una patologia crònica que es caracteritza per la producció d’un edema ric en proteïnes a l’espai intersticial (entre les cèl·lules) degut a l’alteració de la capacitat de transport del sistema limfàtic.

 Es manifesta físicament amb un augment del volum o inflor d’una extremitat o regió corporal que es produeix de forma progressiva.

 Aquesta alteració de la capacitat de transport del sistema limfàtic pot ser causada per:

  • Una alteració o disfunció congènita que afecta al desenvolupament del sistema limfàtic (aplàsia, hipoplàsia de vasos o ganglis limfàtics, etc.)→ Limfedema primari
  • Un procediment (quirúrgic, radioteràpia, etc.) o afectació (traumatisme, infecció: filariasi limfàtica, càncer) que lesioni els ganglis limfàtics o els vasos limfàtics → Limfedema secundari

 

Limfedema i càncer

El limfedema és una de les seqüeles més comunes degut al tractament del càncer, un exemple és el limfedema secundari al tractament del càncer de mama.

Pot aparèixer en qualsevol moment (immediatament o tardanament) després de la intervenció quirúrgica sobretot si hi ha associada una extirpació d’un o més ganglis limfàtics (Limfadenectomia). 

El risc de desenvolupar un limfedema a més a més d’estar directament relacionat amb el tractament quirúrgic, augmenta quan s’associa a la radioteràpia, la quimioteràpia sobretot amb taxans i l’obesitat.

 

Què és el Lipedema? 

El lipedema és una patologia progressiva i crònica del teixit adipós, que es caracteritza per una alteració en la distribució del teixit adipós (greix) en el cos. Aquest greix és patològic i s’acumula de manera anormal i asimètricament sobretot a les cames, podent afectar també els braços.

Amb l’evolució de la malaltia, aquesta acumulació de greix produeix un augment de pressió en els teixits circumdants donant lloc al símptoma més important del lipedema: el dolor. 

El lipedema afecta quasi exclusivament a les dones, pot aparèixer a qualsevol edat i la seva causa no està clara. Tot i així s’ha comprovat que existeix una relació entre l’aparició i augment del lipedema amb components genètics i hormonals (menopausa, tractaments anticonceptius, embaràs, etc)

 

Diagnòstic diferencial

És fonamental fer un bon diagnòstic clínic diferencial ja que el limfedema i el lipedema es poden confondre entre ells i/o amb altres tipus de edemes com el flebedema o l’obesitat.

PROFESSIONAL

AROLA BLANCH

Col·legiada CFC: 16429

t. 688 60 23 37

a.blanch@qinesia.cat

Aquest lloc web usa galetes per a una millor navegació. Podeu rebutjar-les si ho desitgeu. Política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies